Mısırın Tarihi

Mısırın Tarihi

Patlamış mısır dünyanın en eski yiyeceklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu lezzetli atıştırmalığın Amerika kıtasında çok eskilere dayandığı, Avrupa’ya sonradan geldiği biliniyor. Sapı üzerinde yediğimiz közlenmiş ya da haşlanmış mısır türü patlayan türünden farklıdır. Arkeologlar güney batı Amerika’daki çok sayıda mağarada patlayan türden mısır tohumlarına rastladı.

Mısırın ilk yetiştiği yer Amerika kıtasına, tarihi de 7 bin yıl öncesine uzanıyor. Mısırı ilk kez kimin patlattığı hakkında bilgi olmasa da, İnka ve Peru medeniyetlerinde patlamış mısırın hem yiyecek olarak hem de dekorasyon amacıyla kullanıldığı biliniyor.

Mısır, Kâşif Kristof Kolomb‘un 500 yıl önce Amerika kıtasını keşfetmesinden sonra dünyaya yayıldı. Mısır Amerika’dan Avrupa’ya, oradan da Asya’ya getirilen bir bitkiydi… İspanya, Güney Fransa, İtalya’dan mısır Doğu Akdeniz’e yayıldı. 1520-30’larda Suriye, Lübnan ve Mısır’da mısır ekimi başlamıştı. 1540’da ansiklopedi yazarı Ruellus, “Mısır Fransa’ya atalarımız tarafından İran’dan getirildi” diye yazıyordu. Bir Alman seyyaha göre de Fırat ovaları mısır tarlalarıyla kaplıydı.

Sonraki yüzyılda Balkanlar’a yayıldı ve Romanya’ya 1650’de Şerban Kantakuzin tarafından getirildi. İspanya’dan Toulouse’a girmesi de 1639’u bulmuştu. Fransa’da yaygınlaşması 1700’lerde, Avrupa’da tanınması 1800’lerde oldu.

Şilili bir arkeolog, California Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin kurucusu Botanist Thomas Harper Goodspeed‘e antik çağlardan kalma mısır taneleri hediye etmiş.

Bin yıl öncesinden kalan bu mısırları bir gün evde otururken patlatmayı denemiş Goodspeed. Ve mısırlar patlamış. Bu mısırların kabuğu diğer türlerin dört katı kadar kalın olduğundan bu kadar yıl boyunca mısırı dış etkenlerden korumuş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *